De kracht van de Handpop

 

 

Hieronder een zestal redenen om een handpop in te zetten in het contact met mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Het maakt niet uit of je kiest voor een sokpop, een vingerpop of een menspop zoals Mo. Het principe blijft hetzelfde.

 

1. De handpop is een vriendje en kan daardoor naast de bewoner staan, dit vergroot de zeggenschap.

2.  De handpop kan goed luisteren en zijn "kop (erbij) houden", dom, lui en dakloos zijn. Dom staat voor een niet-wetende houding, lui staat voor de tijd nemen, wachten en stil zijn. Dakloos  staat voor luisteren zonder oordeel.

3. De handpop staat open voor adviezen en tips van de bewoner, hierdoor worden de rollen omgedraaid. De bewoner geeft tips en adviezen in plaats van deze te ontvangen. Hierdoor bedenkt de bewoner oplossingen voor zichzelf.

4. De handpop opent deuren om te werken met visuele materialen en speelse werkvormen die passen bij het sociaal emotionele niveau van de bewoner, bv prentenboeken, spelletjes. Wanneer de handpop dit introduceert staat de bewoner hier meer open voor dan wanneer je deze materialen als begeleider zou introduceren. De ervaring leert dat het dan snel als kinderachtig aangemerkt wordt.

5 Door het gebruik van de handpop worden gesprekken speelser en luchtiger. Er komt meer humor in het gesprek. 

6. Tenslotte doet de handpop ook iets met jou als begeleider. Wanneer je werkt met een handpop denk je er over na hoe een vriend zou reageren. Dit maakt jou als begeleider meer empatisch, je gaat in de schoenen van de bewoner staan. Daarnaast zul je merken dat de creativiteit die in jou zit meer naar buiten toe zal komen. 

 

     

    LEES ONS BLOG VOOR VERHALEN OVER DE KRACHT VAN DE HANDPOP